Rayyan favourite all the times, ais krim goreng. Tiap hari selasa nak pergi pasar malam beli ais krim goreng. Kakak fira dia yang tak berapa nak rajin pergi pasar malam ni find another way nak makan ais krim goreng tanpa ke pasar malam.
Senang je. Pakai roti. Rasa sebijik sebab memang diorang pun pakai roti.
Yang perlu ada nak buat,
1) roti gardenia besor (roti gardenia tekstur dia tak kering, bila tekap cantik je. Kalau kering nanti hancur bila tekap)
2) Satu bekas ais krim ikot suka nak apa. Tapi i pakai nestle
3) nak kena ada cawan yang bibir dia nipis gini. Kalau tebal roti susah terurai.
4) ice cream scoop dan cawan yang berisi air. Kalau takde air nanti nak cedok ais krim dia tk smooth.
1) ambik roti sekeping, bubuh satu scoop ais cream. Jangan banyak sangat sebab nanti nak tutup dia terbukak. Penuh sangat.
2) dah tu ambik lagi sekeping roti, tutup atas lepastu tekap dengan cawan.
3) tadaaaaaaaaaa.
4) bila dah siap kena simpan dulu masuk dalam fridge bahagian beku. Dalam 3 jam. Lagi lama lagi bagus. Baru roti tu keras dan bila goreng dia ranggup.5) okay nak goreng kena panaskan minyak yang separuh penuh dalam cooking bowl. Dah i taktahu nama dia apa, ikot sedap letak cooking bowl. Tu yg vision tu. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum goreng. Kalau tak panas kang cair eskem engko.
6) tak payah nak bersungguh sangat goreng sampai garing. 8 saat je. 4 saat depan 4 saat belakang. Bila dah kuning tu cepat cepat angkat okay
No comments:
Post a Comment