Iolls rasa nak buat cekodok ni susah okay, nak kena pandai agak-agak bancuhan adunan tepung tu sesuai tak nak digoreng. Kang kurang air jadi keras cekodok tu hah. Saya memang sangat tak boleh nak follow step internet ajor bancuh tepung. Nak kena buat sendiri jugak depan mata dan saya ni rajin nengok umi buat cekodok. Heeee.
Okay saja nak bagitau awal dekat awak yang resepi saya semua main agak agak. Campak agak agak aje. Kemonnnn, uollszz yang lagi hebat masak dari saya mesti lagi pandai agak-agak ni kan (:
Bahan-bahan :-
1) tepung gandum dalam 2 cawan setengah
2) kentang 2 bijik
3) ikan bilis segengam
4) garam 3 sudu kecik
5) serbuk perasa ikan bilis 1 suku sudu kecik
6) 1 suku sudu soda bikarbonat
Cara-cara :-
1) larutkan garam dengan serbuk perasa ikan bilis dalam air panas. Separuh cawan macamtu air panasnya. Ni bubuh asing eh. Jangan campur lagi.
2) kentang 2 bijik tu kalau iolls rebus dulu. Nak kasi dia lembut, kalau tk rebus pon boleh. Kot. Kekekekeke. Dah rebus potong kekecik ye
3) okay masukkan tepung gandum dalam mangkuk, lepastu masukkan sikit-sikit air suam yg dh dilarutkan dengan garam dan serbuk perasa ikan bilis. Lepastu masukkan sekali ikan bilis. Aaaa jangan lupa masukkan soda bikarbonat 1 suku sudu kecik. Okay ini agak-agak la air tu. Tambah lagi air panas kalau rasa likat sangat adunan tu. Jangan likat kang keras berdentum cekodok engko iolls tak jamin.
Sebenarnya nak buat cekodok ikan bilis je, tapi ikan bilis tinggal sejemput. Tu letak kentang. Jadila cekodok kentang bersepah diselang seli ikan bilis ciput.
3) okay masukkan tepung gandum dalam mangkuk, lepastu masukkan sikit-sikit air suam yg dh dilarutkan dengan garam dan serbuk perasa ikan bilis. Lepastu masukkan sekali ikan bilis. Aaaa jangan lupa masukkan soda bikarbonat 1 suku sudu kecik. Okay ini agak-agak la air tu. Tambah lagi air panas kalau rasa likat sangat adunan tu. Jangan likat kang keras berdentum cekodok engko iolls tak jamin.
4) kentang yang dah dipotong comel comel tu masuk last sekali bila nak goreng. Lepastu gaul jangan nak beria sangat. Kang hancur engko punya kentang kang.
Jeng jeng jeng. Dah siap. Boleh makan dengan sos. Nyummehhhhhh.
Cekodok jadi crispy dekat luar lembut dekat dalam sebab guna air suam buat bancuh tepung. Minyak pon tak menyerap sebab engko kena goreng time minyak betul betul panas hokeh. Tips tu ye ! Dulu iolls sekolah darjah 5 cikgu mas yang ajar math ke science entah yang ajar. Kekeke.
Majulah cekodok untuk negara. Jenggg.
No comments:
Post a Comment